Over Privacy Awareness

Er kan steeds meer online. Wie leest er geen artikelen online, shopt online of dient online declaraties in bij de zorgverzekeraar? Een gevolg hiervan is dat er steeds meer persoonlijke sporen online achtergelaten worden. Soms zelfs zonder dat dit echt noodzakelijk of gewenst is.

Waarom Privacy Awareness?

Hoe meer gegevens een website verzamelt, hoe meer gegevens er in verkeerde handen kunnen vallen. Om ervoor te zorgen dat we zo goed mogelijk met elkaars gegevens omgaan, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in mei 2018 ingevoerd.

Deze wet heeft diverse gevolgen voor het beheer van websites. Je moet er bijvoorbeeld goed over nadenken waarom je bepaalde gegevens verzamelt én je moet de bezoekers van je website inlichten over deze gegevensverzameling.

Deze tool is ontwikkeld om inzicht te geven in mogelijke verbeterpunten voor websites als het gaat om het waarborgen van de privacy van de bezoekers. Met een aantal kleine aanpassingen kan een website al een stuk privacyvriendelijker worden.

Voor wie is Privacy Awareness bedoeld?

Beheer je een website en ben je benieuwd naar de privacyvriendelijkheid van je website? Gebruik dan deze tool! Het advies is zo geschreven dat je er direct iets mee kunt doen.

Je kunt natuurlijk ook websites van andere organisaties checken. Dus ben je nieuwsgierig? Check zo veel sites als je wilt. Maar ben je zelf eigenaar van een website? Gebruik de tool dan vooral in jouw voordeel en zorg dat je website zo privacyvriendelijk mogelijk is.

Hoe werkt Privacy Awareness?

Door een adres in te voeren op de homepage worden er een aantal onderdelen van jouw website gecontroleerd. Per onderdeel worden de resultaten, inclusief aanbevelingen, getoond. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de aanbevelingen te bekijken. De resultaten en aanbevelingen gaan over de hele website of over de specifieke pagina die je opgeeft. Dit wordt duidelijk aangegeven. Je kunt zoveel websites of webpagina’s invoeren als je wilt.

Wat checkt Privacy Awareness?

Privacy Insights checkt of er instellingen, applicaties of diensten worden gevonden op je website of de ingevoerde webpagina die invloed kunnen hebben op de privacyvriendelijkheid van je website. Per check wordt er nagegaan of er gegevens (kunnen) worden verzameld en/of derden inzicht kunnen krijgen in het online gedrag van de bezoekers van je website. Daarnaast wordt nagegaan of bezoekers voldoende geïnformeerd worden over de privacy-instellingen van je website. Bekijk op deze pagina hoe de resultaten berekend worden.

Wat kan ik met de resultaten?

De resultaten geven inzicht in mogelijke verbeterpunten als het gaat om het waarborgen van privacy op jouw website. Je kunt direct zelf het een en ander aanpassen. Of je kunt contact opnemen met het internetbureau dat jouw website heeft gebouwd om een aantal aanpassingen door te voeren.

Let op: een ‘rode’ score betekent niet dat je website niet privacyvriendelijk is, maar wel dat er verbeteringen mogelijk zijn.

Ben je op zoek naar een gedetailleerder advies, dan staan we je natuurlijk graag te woord. Direct een aantal tips en tricks? Lees dan dit artikel over online privacy of dit artikel over de gevolgen van de AVG op de online privacy.